utorak, 21. listopada 2014.

Zašto šije pored Zekata plačaju Khums ???

Khums je jedan od stubova islama odredžen od strane Allaha (SWT) i primjenjen za vrijeme Poslanika. Khums znači "jedna petina", a to važi za osobu koja je dužna  dati 20%   od viška prihoda posvećen prema Časnom Kur'anu, za sljedeće:

I znajte da od svega što u borbi zaplijenite jedna petina pripada Allahu i Poslaniku, i rodbini njegovoj, i siročadi, i siromasima, i putnicima namjernicima, ako vjerujete u Allaha i u ono što smo objavili robu Našem na dan pobjede, na dan kada su se sukobile dvije vojske, - a Allah sve može -, (Sura 8,ajet 41)

Khums se sastoji od dva dijela: jedan deo pripada imamu, što znači da taj dio ide za izgradnju džamije, islamske škole, biblioteke, bolnice, sirotišta,braniti ili širiti islam i ostale stvari koje su od koristi za muslimane.Drugi deo je deo za siromašne Seide (potomke Poslanika), jer njima je zabranjeno primati Zekat.

Tumačenje od strane Ehlul-Bejt arapsku riječ "ghanimtum", koja je u navedenom ajetu znači "sve što ste dobili." To se hoče reći da sve što je iz rata, rada, trgovine, ili drugih izvora.

Mnoge sunitske knjige prenesaju da je khums postojao za vrijeme Poslanika, a potom je zabranjen za vrijeme prvog i drugog kalifa.

Nema komentara:

Objavi komentar